Een medische verklaring voor ondercuratelestelling is altijd nodig bij de aanvraag voor ondercuratelestelling bij de Rechtbank als een cliënt om medische redenen niet zelf meer zijn financiële en persoonlijke zaken kan behartigen.
Bij een ondercuratelestelling wordt iemand handelingsonbekwaam of wilsonbekwaam geacht en mag hij geen rechtshandelingen meer uitvoeren. (bv. een testament maken)
Er wordt dan een curator benoemd.
Het verzoek voor ondercuratelestelling moet u indienen bij de kantonrechter in de woonplaats van degene waar het om gaat. De aanvraag wordt vervolgens behandeld tijdens een hoorzitting bij de rechtbank. Bij deze zitting wordt de betrokkene en zijn naaste familie gehoord.
Bij ondercuratelestelling is altijd een medische verklaring nodig. De rechter wil weten:
aan welke ziekte of stoornis deze persoon lijdt waardoor het nodig is hem onder curatele te plaatsen.
Hiervoor is een verklaring van een onafhankelijke arts nodig. De huisarts mag een dergelijke verklaring niet afgeven omdat dat strijdig is met de arts-patiënt vertrouwensrelatie.
En als de betrokkene niet zelf naar de Rechtbank kan komen:
Ondercuratelestelling is een ingrijpende en maatregel, waarbij de autonomie van de betrokkene ernstig beperkt wordt. Zorgvuldigheid en afwegen van alle belangen is hierbij noodzakelijk.
Het spreekt voor zich dat een beoordeling voor ondercuratelestelling deskundig en uiterst zorgvuldig moet gebeuren. Het gaat erom of de lichamelijke en/of geestelijke situatie van de cliënt een dergelijke ingrijpende maatregel noodzakelijk maken.
Bij een beoordeling voor ondercuratelestelling moet er een antwoord komen op de volgende vragen: